Material: Stenar

På dag och natt tycker vi om naturmaterial och jobbar gärna med olika stenar. Vi använder ofta olika stenar i olika former i våra hängen, armband och halsband. Historiskt har man skiljt på ädelstenar och halvädelstenar, och det som var avgörande om en sten ansågs som ädel eller halvädel var helt enkelt tillgången. Denna uppdelning frångås mer och mer då den egentligen inte säger nåt, och stenar som tidigare klassats som “halvädla” kan ha en lägre tillgänglighet och högre pris än de som klassats som “ädla”.

Här kan du läsa lite om de olika stenar som används i våra smycken!

Turkos
Månadssten: December

Turkos är en fosfatmineral. Finare fyndigheter är sällsynta och mycket dyrbara. Dess unika färgton har gjort att den använts till smycken och dekorativa inlägg under flera tusen år.

Ordet “turkos” kommer förmodligen från franskans pierre turquoise, “turkisk sten”. Detta bygger på en missuppfattning eftersom turkos inte förekommer i Turkiet men däremot Central Asien (kallades förr Turkestan). Det var dock turkarna som handlade med turkosen i västeuropa och detta gjorde att stenen
kom att associeras med säljarna istället för fyndplatsen.

I Kina har turkos utvunnits i åtminstone 3000 år. Högkvalitativ turkos hittas i vittrad kalksten i Hubeiprovinsen.

I Tibet har grön turkos länge varit uppskattat och högkvalitativa fynd har rapporterats från de västra och östra regionerna. Enligt Marco Polo utvanns turkos i dagens Sichuan.

Färgen kan vara mycket varierande; från vitt till blekt blått, från blågrönt till gulaktigt grönt och även rött.

Howlit

Howlit är en mineral svår att klassificera, den liknar silikatmineraler men innehåller många andra ämnen också. Stenen är mest känd för att den används för att imitera andra mineraler t.ex. turkosen. Den är naturligt ogenomskinlig, snövit, ibland genomdragen av svarta eller bruna ådror, sällan färglös.

Howliten är mycket mjuk.

Rökkvarts

Rökkvarts är en form av kvarts vars utseende liknar rök där av namnet. Färgen kommer av naturlig eller artificiell bestrålning av gammastrålar. Om stenen är riktigt mörk kallas den ”morion”.

Rökkvarts kallas ibland färgad bergkristall, och slipad rökkvarts går ibland också under det missvisande namnet röktopas.

Rosenkvarts
Månadssten: Januari

Rosenkvarts är ett mineral som är oftast lite mjölkigare snarare än genomskinligt och mer eller mindre rosa. Den heter rosenkvarts p g a färgen.

Den rosa färgen kommer av en förorening i stenen av antingen magnesium eller titan. Färgen kan ändras beroende på yttre påfrestningar. Om man värmebehandlar stenen så bleknar den och om den bestrålas så svartnar den.

Sodalit

Sodalit är en ovanlig mörk blå mineralsten som tillhör gruppen fältspatersättare. Namnet kommer från att stenen innehåller sodium.

Sodalit förekommer också i grå, gul, grön och rosa färg.

Karneol
Månadssten: Juli

Karneol är en röd variant av mineralet kalcedon och tillhör gruppen agater.

Onyx
Månadssten: Februari

Onyx ingår också i gruppen agater. Onyx-marmor, vilket är en form av onyx uppstår i kalkhaltigt vatten. Den är mindre hård och används till att göra skålar, glas och liknande. Onyx används också för tillverkning av kaméer.

Svart onyx är vanlig vid smyckestillverkning.

Korall

Korallen har trots sitt organiska ursprung använts som ädelsten i smycken under fler tusen år. Det är skelettet av koralldjur som används i smyckestillverkning.

Korallen har stått som symbol för vattenvärldens skapande krafter och i det gamla Kina för lång levnad. Under antiken trodde man att korall gjorde beskt vatten drickbart och att den som drack blev immun mot gift.

Jade

Jade är ett samlingsnamn för två typer av mineral som tillhör gruppen pyroxen, jadeit och nefrit. Jade hittas framförallt i Kina och Centralamerika. Den mer sällsynta jadeit skiljer sig från nefrit bl.a. genom mineralets densitet. Nefrit bryts idag i Xinjiang i Kina.

Namnet kommer från spanskans ”piedra del ijada” som betyder sten mot njurlidande eftersom mineralet förr ansågs bota njursjukdomar.

Jade bildas under högt tryck men vid relativt låg temperatur och stenarna är mycket sega och svåra att bryta sönder. Jade har därför ofta använts till svärd och knivar.

Färgen varierar från mycket mörkt grön till vit.

Bergskristall
Månadssten: April

Bergkristall är en färglös, helt genomskinlig och klar variant av mineralet kvarts. Kvarts är ett av den kontinentala jordskorpans vanligaste mineral. Bergkristall finns över hela jorden även i Sverige främst i de norra delarna.

Stenen kan färgas in på kemisk väg till bl a kaffebrun eller rosa färg. Bergkristall används inom smyckeindustrin där den bland annat ersätter diamant.

Namnet kommer från grekiskans krystallos som betyder is. Detta för att man trodde att bergskristall var fruset vatten som frusit till permanent.

Grön Aventurin
Månadssten: Augusti

Grön Aventurin är också en variant av mineralet kvarts. Den vanligaste färgen är grön men den finns också som orange, brun, gul, blå och grå. Det gröna i stenen är inneslutna mikroskopiskt små fjäll av kromglimmer.

De flesta gröna eller blågröna aventuriner hittas i Indien. Beige, grå och orange finns i Spanien och Ryssland. Stenen används främst i smyckestillverkning men också som byggsten i hus.

Enligt uppgift har stenen fått sitt namn på grund av sin likhet med ett i Italien framställt glas som tillkom av en slump, ”a ventura” betyder av en tillfällighet.

Stenen sägs skapa glädje och visa att ingenting är omöjligt. Den sägs också ge lycka i kärlek och arbete.

Jaspis
Månadssten: Mars (blodjaspis)

Jaspis är en ogenomskinlig kvarts, men i somliga böcker hamnar den under kalcedonerna. Namnet Jaspis kommer från grekiskan vilket betyder prickig sten. Jaspis finns i alla nyanser, mest randig eller fläckig. Jaspisen har upp till 20% andra främmande ämnen i sig, vilket ger dom olika färgkombinationerna, t.ex. kommer de röd-bruna färgerna av järnoxid. Streckfärgen som stenen har blir också annorlunda beroende på vilket ämne som färgar stenen.

Det finns många olika varianter av stenen Jaspis, dessa namnges ofta efter färgkombinationen men ibland även efter fyndorten.

Agat

Agat är en ädelsten som tillhör mineralgruppen kalcedon. Agaten är uppbyggt av tunna parallella och olikfärgade skikt, som bildar mönster men kan också vara relativt enfärgad. Färgen på stenarna kan vara allt från täckande till genomskinlig.

Namnet kommer från Achtes som är en flod på Sicilien. Troligtvis var detta en gång i tiden en fyndplats för agaten.

Det finns många olika varianter på agat. Namnet bestäms ofta av utseendet på stenen. Agaten färgas ofta för att ytterligare visa dom fina band som finns i stenen.

Prehnit

Prehnit är en färglös eller grön silikatmineralsten, bestående av kalcium och aluminium. Prehnit upptäcktes i Sydafrika av en holländsk guvernör vid namn Hendrik Von Prehn och är den första mineralen som uppkallats efter en person.

Månsten
Månadssten: Juni

Månsten är en variant av mineralet ortoklas. Den är opaliserande blåvit till färgen och brukar slipas till runda former.

Namnet kommer från det blåaktiga skimret i stenen. Orsaken till skimret är en lamellstruktur inne i stenen.