Material: Snäckskal och pärlor

“Diamonds are a girls best friend” – eller är det pärlor?

Snäckskalspärlor eller pärlor, odlade eller naturligt förekommande, har används i smycken sedan urminnes tider. Och de är ju så vackra! Tröttnar man någonsin på ett vackert pärlhalsband eller örhängen? Nej, vi tror inte det.

Här berättar vi lite mer om de olika materialen.

Pärlor
Månadssten: Juni

Platta myntpärlor

Pärlor – En äkta pärla består av 100% pärlemor vilket skapas i en mussla. Det finns ca 10 000 olika musselsorter, men bara ett 70-tal som kan producera pärlor. Eftersom musslorna är olika, blir även pärlorna olika. Storleken kan skifta från liten som ett knappnålshuvud till stort som ett duvägg.

Om ett främmande föremål, t ex ett sandkorn kommer in i musslan, kapslas kornet in med pärlemor så att det så småningom bildas en pärla. Det tar mellan sex månader och femton år för en pärla att bildas.

Pärlor är sega och de är mycket svåra att krossa. De kan ha en livslängd på 100-150 år. Skötseln av pärlor är ytterst viktig för dess livslängd. Man brukar säga att pärlor ska bäras för att behålla sin fina lyster.

Man skiljer på sötvattens- och saltvattenspärlor. De flesta odlade sötvattenspärlor kommer idag ifrån Kina. Här har pärlor har odlats i över 100 år. Pärlorna finns i många naturliga toner men kan också färgas in. De naturliga tonerna kan skifta i grått, silver, guld, blått, grönt, rosa, aubergine, brons, svart och vitt.

Pärlorna som vi använder oss av i våra smycken är odlade sötvattenspärlor och håller hög kvalitet. De kallas barocka som innebär att de inte är helt runda och perfekta i sin form.

Pärlemor

Armband pärlemorkulor grå

Pärlemor är det regnbågsskimrande skiktet på insidan av pärlmusslor. Namnet kommer av ”pärlans mor” och syftar på musslan som pärlan växer i.

Snäckskalspärlor

Oceanhänge

Snäckskalspärlor är slipade och putsade snäck- eller musselskal. De kan även ha en konstgjord kärna i vilken form som helst som doppats i mald pärlemor tillsammans med bindemedel.